Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Alpinrodel: Hammarnslaget bjöd på plusgrader och gott humör

Gustav Hjelm-Söderberg segrare i Herrklassen

Det var verkligen inte optimala väderförhållanden när Hammarstrands Rodelklubb bjöd in till sportrodeltävlingen Hammarnslaget. Spöregn och varmgrader under fredagen underminerade den snöpackade banan. Men vad gjorde det att två åk blev ett med härliga kälkåkare som var på gott humör!

Drygt 20 deltagare var på plats för att göra upp om Hammarnslaget som är andra deltävlingen i Rodelslaget. Bra uppslutning alltså och humöret var verkligen på topp trots eller kanske tack vare den varma temperaturen. Efter morgonens träningsåk togs snabbt beslut om endast ett tävlingsåk för att ge så bra förutsättningar som möjligt.

Den 1200 meter långa naturbanan bjöd på framför allt två luriga passager i form av de i stort sett 90-graderskurvorna Bergskurvan och Centrumkurvan. Det gäller att hålla tungan rätt i mun för att få med sig farten ur kurvorna. Vilket de flesta åkarna klarade med stor bravur (och skapligt med snösprut).

Herrklassen

Det blev hårt i mål mellan Gustav Hjelm-Söderberg, Skärgårdens Rodel och Kälkklubb, och Johannes Lindberg, Skellefteå rodelsällskap. I den tuffa och långa banan skilde det till slut endast sju hundradelar mellan dem. Gustav drog det längsta strået den här gången och tog hem guldmedaljen. På bronsplats körde tävlingsledaren Anders Söderberg, Skärgårdens Rodel och Kälkklubb in.

Jennie Börressen segrare i Damklassen

Jennie Börressen segrare i Damklassen

Damklassen

Om det var jämnt i Herrklassen var det tvärtom i Damklassen. Jennie Börressen, Skärgårdens Rodel och Kälkklubb, överraskade och tog hem guldet med åtta sekunders marginal. Det gjorde hon framför klubbkamraten Lotten Hjelm som därmed lade beslag på silvermedaljen framför Eva Gustavsson, Umeå Rodel, som parkerade på en säker tredjeplats.

Signe Lindelöf, vinnare av Ungdomsklassen

Signe Lindelöf, vinnare av Ungdomsklassen

Ungdomsklassen

Hammarstrands Rodelklubb valde att blanda både åldrar och tjejer samt killar i Ungdomsklassen. Signe Lindelöf, Skärgårdens Rodel och Kälkklubb, segrade drygt sekunden för klubbkompisen Ida Söderberg. På tredjeplats fixade Milla Elvira Ljungqvist en pallplats till arrangörsklubben Hammarstrands Rodelklubb.

I övrigt varmt härligt vårväder som förutom tävling även bjöd på grillade hamburgare, friåkning i både naturbana och konstbana. Kort sagt en fantastisk kälkåkarhelg. Arrangören hade gjort ett fantastiskt jobb för att fixa till tävlingen och det fanns funktionärer nästan bakom varje buske. Stort tack till dessa funktionärer som ställer upp så att vi kan hålla kälktävlingar.

Rodelslaget

Hammarnslaget var den andra deltävlingen i Rodelslaget. När alla poäng räknats ihop tog Johannes Lindberg, Skellefteå rodelsällskap hem klassen Snabbast med 45 poäng. På andra plats slog Enar Nordvik till med 37 poäng, hela sju poäng tillgodo till Gusten Svedberg som fick ihop 30 poäng. Båda tävlar för Skellefteå rodelsällskap. Eftersom det bara blev ett åk i Hammarnslaget kunde ingen hota Luna Wiklund i differensklassen. Vid Slaget om Vitberget i Skellefteå satte hon två tider med endast 5 hundradelar i skillnad.

Resultat Hammarnslaget 3 mars 2024 Pdf, 99.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Resultat Rodelslaget 2024

Kommande alpinrodeltävlingar

Nu laddar alpinrodelåkarna om för först Nordic Cup (där alpinrodel är med för första gången) i Lillehammer 16 mars. Direkt helgen efter det är det på riktigt när SM i alpinrodel avgörs på Ormberget i Luleå 23 mars i samband med SM-veckan vinter 2024.

Publicerad: 2024-03-02

Senast uppdaterad: 2024-03-02

Författare: Roger Strandberg