Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

SweSliding: Dags för Nordic Cup - mästerskapshelg för kälksporten

14-17 mars är det åter dags för nordisk kälksportweekend i Lillehammer. Kälkåkare från de nordiska länderna (samt åkare från bland annat Irland och Tyskland) samlas för att träna och tävla tillsammans. Nytt för i år är att alpinrodel är med på programmet.

- Alpinrodel är en viktig del av kälksportens framtid. Vi behöver få igång breddidrotten inom kälke, och alpinrodel har enorm potential för att locka fler kälkåkare eftersom alpina backar finns i nästan varje by, säger Anders Söderberg som är initiativtagare till att alpinrodel gör premiär i Nordic Cup.

När det gäller alpinrodel kommer de att träna och tävla i Lillehammer Snöpark till skillnad från banrodel, bob och skeleton som håller till i Lillehammers Olympiska Bob- och Rodelbana. Alpinrodel kör sin SM-tävling 23 mars i samband med SM-veckan i Luleå-Boden men kör Nordiskt Mästerskap i Lillehammer. På plats finns Skellefteå Rodelsällskap, den ledande föreningen inom alpinrodel, med ett halvdussin åkare.

Några som däremot kommer att köra både Nordic Cup och SM är banrodel och skeleton. I banrodel blir det ett helt intern uppgörelse där alla svenska åkare tävlar för Skärgårdens Rodel och Kälkklubb. De klara favoriterna där är de elitsatsande syskonen Svante och Tove Kohala. Svante tog sig för övrigt in på topp 10 i årets världscup.

I skeleton är det bara herrklassen som lyckats få ihop tillräckligt startfält för SM. Där lär det bli en uppgörelse mellan Carl Adlers, Vitsippsdalens Skeletonklubb och Mio Klarqvist, Borlänge Rodelklubb. Svensk skeleton har dock gjort en nysatsning som skildrats av Pontus Orre för Aftonbladet. Tack vare det kommer TV4 finnas på plats för att göra en uppföljning.

Mer information och resultat från Nordic Cup

Nordic Cup på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta Nordic Cup

Nordic Cup är en träningsweekend där erfarna och nybörjare kan träna och tävla på lika villkor. Det är också ett tillfälle för att samla ihop kälksportare från den nordiska länderna (men även andra länder är välkomna att delta). Veckan avslutas med höjdpunkten som är tävlingen Nordic Cup (NM) i alpinrodel, banrodel, bob och skeleton. Det körs även andra mästerskapstävlingar som Svenska Mästerskapen och Norska Mästerskapen.

Publicerad: 2024-03-13

Senast uppdaterad: 2024-03-14

Författare: Roger Strandberg