Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

SweSliding: Nordic Cup - kälksportens trivselläger

13-17 mars arrangerades Nordic Cup i norska Lillehammer. Nordic Cup är dels ett läger där kälksportare från fyra grenar träffas för att träna och tävla på sina villkor. Trots busväder gick det inte att ta miste på alla dessa härliga kälksportmänniskors goda humör.

Det går att sammanfatta en sådan här sammankomst på flera olika sätt. Till exempel med statistik. Som att nämna att det var ett 40-tal kälkåkare på plats. Eller att det gjordes 369 åk (varav 240 rodel, 30 dubbelrodel, 84 skeleton, 7 monobob, 8 tvåmansbob). Eller att det var 30 deltagare i första internationella alpinrodeltävlingen någonsin. Eller att det serverades x antal liter soppa och x antal pizzaslice på pizzabuffén. Miniräknaren kraschade när vi försökte räkna ut hur många leenden och trevliga stunder som veckan bjöd på. Bara en sån sak.

Det går även att sammanfatta så här:
- Det har varit fantastiska dagar. Vi har haft delgare här från fem nationer: Norge, Sverige, Finland, Tyskland och Irland. Vi hoppas att detta evenemang har gett deltagarna värdefulla erfarenheter, nya bekantskaper och lärande. Det har varit många pass, särskilt för de yngsta men vi har också fokuserat på det sociala som toppades på lördagen med pizzabuffé, säger Åshild Høva Sporsheim som var organisationsansvarig för Nordic Cup och Generalsekreterare för Norges Rodel- Bob- och Skeletonförbund.

- Vi hoppas att vi kan utveckla Nordic Cup både i konstbanan och genom alpinrodel, som gjorde historisk internationell debut i Lillehammer. För sådana här evenemang är viktiga för att kunna rekrytera fler delgagare, utbilda fler funktionärer skapa starkare gemenskaper. Och ett stort tack till Olympiaparken, Skärgårdens Rodel och Kälkklubbsamt Lillehammer Rodelklubb för planering och genomförande, fortsätter Åshild.

Ann Kohala som representerar SweSports och arrangörsklubben Skärgårdens Rodel och Kälkklubb var också mycket nöjd med helgen.

- Det är bara att tillsammans har vi genomfört ytligare en lyckad Nordic Cup. De mest erfarna åkarna gav extra beröm till banan "bästa isen under säsongen". Arrangemanget höjdes ytterligare av att vi

kunde lägga till alpinrodel på programmet. Det kan vi tacka Anders Söderberg för, säger Ann.

Resultat

Sportsligt då frågar du dig? Jo men vi kan väl säga att syskonen Svante och Tove Kohala, Skärgårdens RKK, hade en särskilt bra tävlingshelg. Svante vann SM och Nordic Cup i banrodel och toppade det med att ta hem alpinrodeltävlingen också. Tove ville inte vara sämre så därför tog hon också hem SM och Nordic Cup i banrodel, OCH toppade även med en vinst i alpinrodeltävlingen. Den första internationella alpinrodeltävlingen någonsin vanns alltså av två banrodelåkare.

Banrodel

I banrodelns damklass blev Johanna Kohala, Skärgårdens RKK, tvåa bakom Tove. I banrodelns herrklass körde Rasmus Moberg, Skärgårdens RKK, in på en tredjeplats. I banrodel herrar juniorer blev Alens Lukjanoves, Skärgårdens RKK, tvåa.

Skeleton

Vi går över till skeleton där Carl Adlers, Vitsippsdalens SK, tog hem bronspengen i herrklassen. I juniorherrklassen körde Mio Klarquist in på andraplats strax före Anton Bergström på tredjeplats. Både tävlandes för Borlänge RK. I juniorklassen för damer tog Paulina Gröndal hem guldmedaljen helt ohotad.

Alpinrodel

I alpinrodeltävlingens damklass vann som sagt Tove men inte långt efter var Luna Wiklund, Skellefteå RS, på andraplatsen. Trea blev Johanna Kohala, Skärgårdens RKK. I herrklassen körde Johannes Lindberg, Skellefteå RS, på silverplatsen efter Svante.

Resultat och annan info hittar du på Nordic Cup-sidan

Bilder och annat finns på Nordic Cups facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2024-03-18

Senast uppdaterad: 2024-03-19

Författare: Roger Strandberg