Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Alpinrodel: SM i alpinrodel avgörs i Luleå 23 mars


Årets Svenska Mästerskap i alpinrodel avgörs på Ormbergsbacken i Luleå i samband med SM-veckan Luleå/Boden lördag 23 mars klockan 11.30. Ett starkt startfält med uppemot 30 åkare kommer att göra upp om de åtråvärda medaljerna.

– Det kommer att bli en spännande tävling. Backen är ganska kort och flack vilket gör att det inte finns utrymme för några större misstag, säger Mia Renström som är tävlingsledare.

Att backen är kort är dock ingen nackdel för publiken då det går att följa hela åket från start till mål. Och alpinrodel är definitivt en publiksport. Den går närmast likna vid storslalom fast på rodelkälkar. Det går undan och snön sprutar längs medarna när deltagarna försöker ta sig ner på så kort tid som möjligt.

SM i alpinrodel körs för åttonde gången och det finns klara favoriter till guldmedaljerna.

– I damklassen skulle det vara en stor överraskning om inte regerande mästaren Luna Wiklund, Skellefteå Rodelsällskap, skulle ta hem det. Men precis allt kan hända och det räcker med en liten miss för släppa in några av de andra åkarna, menar Mia Renström.

– Herrklassen är en annan historia. Där är det ganska många som har chans att göra upp om guldmedaljen. Men om jag måste plocka ut en särskild favorit så skulle jag nog ändå säga att Gusten Svedberg, Skellefteå Rodelsällskap, säger Mia.

På lördag 23 mars vet vi vem som vinner. På söndag 24 mars finns det möjlighet för allmänheten att testa alpinrodel i Ormberget då arrangörsklubben Skellefteå Rodelsällskap arrangerar prova-på och enklare tävling tillsammans med Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrotssförbundet.

Mer info om SM i alpinrodel 2024

Publicerad: 2024-03-20

Senast uppdaterad: 2024-03-20

Författare: Roger Strandberg