Gå till innehåll
SWESLIDING
SWESLIDING

Rapport från internationella kongresser

FIL och IBSFs internationella kongresser har precis genomförts och förbundsstyrelseledamot Johan Ahlberg var SweSports delegat på plats.

För ovanlighetens skull samordnade de båda kälkförbunden sina respektive kongresser på samma ort dagarna efter varandra. Internationella rodelförbundet (FIL) hade sin kongress 14-15 juni och Internationella bob- och skeletonförbundet hade sin kongress 18-19 juni. Flera nationer, bl.a. Sverige, har samma förbund för alla kälkgrenar vilket gör att deltagarresorna kunde minskas tack vare detta.

Kongresserna genomfördes i den klassiska sportorten Lake Placid där vinter-os arrangerades 1932 samt 1980.

De viktigaste besluten från FIL-kongressen

 • Eftersom Rysslands krig mot Ukraina fortsätter är aktiva och ledare från Ryska rodelförbundet fortsatt tills vidare avstängda från FIL’s träningar och tävlingar.
 • Mixed stafett ny disciplin. En av de motioner som Sverige har drivit är att tillåta blandade nationer i ett och samma lag i stafett-tävlingen. Vår motion gick ut på att ersätta den ifrågasatta sprint-tävlingen med en ny form av lagtävling. FIL’s arbetsgrupp har hörsammat detta och en nyhet från och med nästa säsong är att en ny stafett-tävling kommer genomföras där ett lag kommer bestå av en herrsingel och en damsingel. Herren startar först från sin ordinarie starthöjd och när han kommer i mål slår han till en platta som i sin tur öppnar en startgrind på damstart där damen ska starta så fort som möjligt. Det lag som har den snabbaste totaltiden vinner. Laget kan bestå av olika nationer och denna form av tävling öppnar upp nya möjligheter för mindre nationer som t.ex. Sverige. Motsvarande stafett kommer även genomföras i dubbel där varje lag kommer bestå av en herrdubbel och en damdubbel.
 • En annan motion som Sverige har drivit i flera år är att införa fler standardregler för kälkarna i syfte att hålla ner kostnaderna och att samtidigt få mer jämställt material för åkarna så att åkarens skicklighet ska få större betydelse. Beslut togs om att införa fler standardiserade mått på kälkarna vilket till viss del är i linje med vår motion. Dock införs ännu inga regleringar av själva materialet i medar och andra delar.
 • Ny startordning i världscupen. Till viss del testades en ny startordning i de sista världscuperna förra säsongen. Denna kommer fortsätta även nästa säsong och har som syfte att öka vikten av resultatet från Nations cup (kvaltävling inför varje världscup) för att få mer rättvisa förhållanden mellan åkarna.
 • VM 2028 kommer hållas i Königssee, Tyskland. I juli 2021 skadades världens första konstfrusna rodel- och bobbana i Königssee svårt då vatten från skyfall drog med sig lera och stenar från det omkringliggande berget ner i banan. Banan ska nu renoveras och vi ser fram emot att åter få åka i den bana som många aktiva ser som sin favoritbana.
 • Bygget av en ny bana inför OS i Milano/Cortina 2026 fortsätter. En ny bana kommer byggas i den italienska vintersportorten Cortina inför OS 2026. Tiden är extremt knapp och många tvivlar på att banan kommer bli klar i tid. Delegationen från OS 2026 rapporterade om nuläget samt att de håller på att ta fram en plan B om banan inte blir klar i tid. Tänkta orter att arrangera tävlingarna i så fall är någon av Innsbruck (Österrike), St Moritz (Schweiz) eller Lake Placid (USA).
 • En arbetsgrupp för ”natural track & public sledding” berättade om arbetet med att tillgängliggöra rodelåkning för allmänheten. Precis som tidigare år lyftes det svenska arbetet med alpinrodel fram som ett väldigt lyckat initiativ.
 • Kongressen beslöt slutligen att tilldela arrangörskapet av 2025 års kongress till Tammerfors (Finland) och 2026 års kongress till Berchtesgaden (Tyskland).

De viktigaste besluten från IBSF’s kongress

 • Även deltagarna på IBSF-kongressen fick en uppdatering inför OS 2026 samt information om att Internationella Paralympiska Kommittén i december ska besluta om parabob ska bli en paralympisk gren.
 • Standardisering av bobar. Också inom IBSF bedrivs ett arbete för ökad standardisering av bobar. Denna fråga skapade en lång diskussion då den kommer innebära ökade kostnader för nationerna under en övergångsperiod. Kongressens deltagare är för en ökad standardisering men oense om i vilken takt den ska genomföras varför nya beslut sköts fram till ett extramöte i oktober 2024.
 • Efter några allvarliga olyckor förra säsongen hade Schweiz lämnad in en motion i syfte att öka säkerheten för de aktiva. Inga beslut om regeländringar togs dock.
 • Arrangörer av kommande mästerskap. Lillehammer (Norge) tilldelades VM 2027, St Moritz (Schweiz) tilldelades VM 2028 och Park City (USA) tilldelades VM 2029.
 • IBSF’s kongress 2025 tilldelades Venetien (Italien).

På de båda kongresserna diskuterades givetvis även hur förbunden och arrangörerna kan minska sina kostnader, bl.a för TV-produktion. Under nästa säsong kommer man t.ex. testa att filma åken med drönare. Arbete pågår med att hitta fler starka sponsorer till de båda förbunden.

Under dagarna mellan de båda kongresserna arrangerade FIL och IBSF ett gemensamt möte mellan de olika banorna där tillfälle gavs att diskutera gemensamma frågor.

Den svenska delegationen genomförde bl.a. ett möte med ordföranden i FIL’s banbyggeskommission i syfte att undersöka möjligheter för en modernisering av vår bana i Hammarstrand. Insikterna från detta möte tas med till vår svenska arbetsgrupp kring detta.

Tillsammans med ordföranden och generalsekreteraren från det norska förbundet besökte jag även USA’s träningsanläggning för bob och rodel samt US Olympic & Paralympic training center. Helt fantastiska anläggningar som till stor del ligger bakom USA’s framgångar.

Vid pennan

Johan Ahlberg, SweSports delegat på båda kongresserna

Publicerad: 2024-06-27

Senast uppdaterad: 2024-06-27

Författare: Sofia Isaksen