Gå till innehåll
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet
Svenska Skridsko- kälk- och rullidrottsförbundet

FIL

Public Sledding - alpinrodel

Luge on snow (eller alpinrodel som vi kallar det) är ett projekt som ska engagera människor till idrotten rodel. Det är ett projekt som ska vara roligt, lätt att lära sig och kosta lite. Allt man behöver är en backe med snö och en släde. Under vintern 2023 genomfördes ett antal olika evenemang i olika föreningar och i delar av landet där folk fick prova på alpinrodel. Att öka deltagandet i rodel är en av FILs prioriteringar i Slide-strategin 2026. Två av huvudmålen är att utveckla metodisk litteratur och information till ett program för alpinrodel.

Coachutveckling - banrodel

De senaste åren har vi rekryterat nya idrottare på senior-, junior- och ungdomsnivå. Vissa aktiva tävlar redan på högsta internationella nivå medan andra är på väg att börja tävla i Continental cup. Detta kräver fler tränare eftersom tävlingarna är på olika platser samtidigt. Det behövs fler tränare för att fortsätta utveckla nya seniorer till högsta nivån. Projektet fokuserar på att bygga upp ett tränarteam av före detta atleter för våra olika landslag, med viss kunskap om banrodel för framtiden och ge dem den utbildning och erfarenhet som behövs.

Next Generation - banrodel

Next Generation fokuserar på att utveckla specifika rodelfärdigheter för unga rodelåkare under juniorlandslaget. Syftet är också att uppmuntra åkarna att få erfarenhet från olika banor och att motivera dem att fortsätta och stanna i idrotten. Åkarna kommer att träna och delta i aktiviteter som arrangeras och genomförs i hemmaföreningens dagliga aktviteter. Åkarna kommer att delta på föreningsläger och tävlingar i Lillehammer och Hammarstrand, Nordic Cup och Norway Cup. Därefter kommer nästa generations idrottare också att få möjlighet till extraträning på läger i Bludenz och delta i Continental Cup under säsongen.

Nordic Cup

De nordiska länderna, Norge, Sverige, Danmark och Finland är små slidingnationer. Norska förbundet och SweSports har strukturerade organisationer där vi förlitar oss på varandra, både när det gäller att dela kunskap och att organisera. Vi är villiga att fortsätta att dela kunskap och hjälpa andra nordiska länder att utvecklas så att vi i framtiden har starka slidingnationer i norra Europa.

Nordic Cup är en tävling som riktas till målgruppen unga klubbidrottare. Tävlingen innebär en möjlighet för idrottare att tävla i en internationell tävling till en låg kostnad och utan att missa skola/jobb etc. Nordic Cup är en tävling vars syfte är att skola in nya åkare till världscupen på ett mjukare sätt. Steget från klubbåkare direkt till världscuptävlingar är stort och här får man testa att tävla enligt FIL:s regelverk. Detta ger oss möjlighet att utbilda idrottare i ett bättre sätt och att förbereda dem för kommande internationella tävlingar. Vi uppmuntrar även andra nationer med juniorlag att delta för att få fler möjligheter att tävla med andra nationer och banor än "bara hemma".

Publicerad: 2024-04-19

Senast uppdaterad: 2024-04-19

Författare: Olle Söderberg